Megkezdődött a tervezés
2015. november 02.
A 2014-2020 közötti programozási időszakban az Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület tervezési, jogosultsági területe – a korábbiakkal megegyezően- 12 településre terjed ki: Árpádhalom, Csanytelek, Csongrád (külterület), Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár, Szentes (külterület), Tömörkény. A HACS megkezdte a stratégia részét alkotó helyzetelemzést, a korábbi időszak stratégiájának értékelést. Az új időszakban rendelkezésre álló teljes forrásunk 363.000.000 Ft, mely magába foglalja a HACS működési forrását is.

A fejlesztési forrás minél hatékonyabb felhasználása érdekében számítunk a térség szereplőinek aktivitására. Kérjük, hogy amennyiben van fejlesztési elképzelése, projekt javaslata amely az alább bemutatott célokhoz igazodik, azt juttassa el munkaszervezetünkhöz projektötlet gyűjtő adatlap beküldésével, vagy akár telefonon/e-mailben/személyesen.

A Vidékfejlesztési Program LEADER intézkedésének céljai:

1.      a vidéki térségekben a gazdasági aktivitás mikro-szintjének fenntartása (helyi termékek és szolgáltatások), helyi gazdaság fejlesztése

2.      a vidéki térségekben a lakosság humán közszolgáltatásokhoz való hozzájutásának, illetve azok elérésének előmozdítása,

3.      a vidéki térség, mint vállalkozási tér, lakóhely és turisztikai vonzóképességének erősítése,

4.      a helyi közösségek tagjai egyéni aktivitásának, felelősségvállalásának és együttműködési készségeinek erősítése

 

A Helyi Fejlesztési Stratégiák javasolt fejlesztési területei:

 

1.      Helyi gazdaság megerősítés

·        Mikrovállalkozások indításának és fejlesztésének ösztönzése, kisléptékű beruházásokkal, együttműködések ösztönzésével és a hálózatosodás segítésével. Kisléptékű élelmiszer feldolgozás és értékesítés ösztönzése. Erőforrás és vállalkozás hiányos térségekben a helyi szükségletekre építő gazdasági tevékenységek elindításának és fenntartásának segítése.

·        A helyi termelési-fogyasztási rendszerek erősítése, beleértve a helyi termékek és értékesítési csatornák fejlesztését, a fogyasztási kultúra befolyásolását célzó közösségi akciók támogatását, a REL alprogramba történő csatlakozás feltételeinek megteremtését.

·        A helyi háztáji integrációs rendszerek kialakításának ösztönzése: szociális/rehabilitációs célból saját fogyasztásra, vagy részleges piaci kibocsátásra történő kisléptékű mezőgazdasági termelő tevékenység kiterjesztése, beleértve eszköz/anyag/épület induló támogatását, képzést, tanácsadást, a termelés helyi szintű mentorálását és koordinációját.

·        A vidéki térségek idegenforgalmi specifikumaira pl. a természeti környezet, gazdálkodás, hagyományok, gasztronómia, vidékhez köthető szabadidős tevékenységekre, sportokra építő turisztikai fejlesztések. Egyedi élményeket nyújtó, specifikus vendégigényekhez alkalmazkodó tematizált turisztikai termékcsomagok kialakítása. Turisztikai hálózati infrastruktúra elemek fejlesztése. Turisztikai szolgáltatások hálózatos fejlesztése és/vagy marketingje (tervezés, animáció, működés, promóció) és ehhez kapcsolódó beruházások.

 

2.     A kedvezőtlen társadalmi, demográfiai térségi folyamatok hatásainak enyhítése

·        A szegénység enyhítését célzó, a felzárkózást és befogadást segítő programok /projektek megvalósítása. A helyi szociális munka kapacitásainak erősítése, helyi szükségletekre szabott közösségi megoldások kialakítása. A helyi közösségek szociális érzékenységének, a generációk és a társadalmi csoportok kapcsolatainak erősítését szolgáló tevékenységek, szemléletformálás. Speciális, a helyi szükségletek szerinti képzések szervezése, készségfejlesztés tartós munkanélküliek, szegénységben élők számára, a munkaerő-piaci integrációt szolgáló foglalkoztatás feltételeinek támogatása.

·        Gyermekek iskolai és iskolán kívüli nevelésének fejlesztése, a gyakorlatorientált, a pályaválasztást megalapozó programok, gazdálkodási ismeretek feltételeinek megteremtése, bevezetése.

·        Alapszolgáltatásokat kiegészítő települési szolgáltatások közösségi megoldásainak fejlesztése.

·        A fiatalok helyben tartását és a betelepülést ösztönző fejlesztések, beleértve a lakhatást, valamint a munkavállalást elősegítő programokat.

·        A fiatalok mobilitását segítő programok, képzések.

·        A vidéki szellemi és közösségi élet fejlesztését, ismeretanyag átadását szolgáló programok, képzések, közösségi kezdeményezések, tevékenységek (táborok, kiállítások) helyi társadalmi akciók és humán erőforrás támogatása, a fentiekhez kapcsolódó beruházások és eszközfejlesztés.

·        Kulturális (beleértve az épített környezetet) és természeti környezet fejlesztése, a vidéki örökség megőrzése és fenntartható közösségi és/vagy gazdasági hasznosítása

 

 

3.     A természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás kialakítása és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás

 

 

·        A helyi felnőtt lakosság körében (különösen agrárium) végzett, klíma és környezettudatosságot fejlesztő szemléletformáló akciók és a helyi gyermekek klíma és környezettudatosságának megalapozását szolgáló tevékenységek az óvodai, iskolai és iskolán kívüli oktatás-nevelési lehetőségek kihasználásával. Egyéb kapcsolódó közösségi kezdeményezések és helyi társadalmi akciók támogatása.

·        Az élőhely és tájkarbantartáshoz szükséges, a környezeti monitoring tevékenységet segítő, valamint a szélsőséges meteorológiai események következményeinek kezelésére alkalmas műszer és eszközkapacitások létrehozása, ezek működtetésére helyi ökológiai szolgálatok, tudásközpontok kialakítása a helyi civil szervezetekre alapozva.

·        Kisléptékű, kísérleti és/vagy bemutató jellegű beavatkozások megvalósítása a helyi alkalmazkodási terveknek megfelelően, pl. klímarezílienciát fejlesztő kultúrák, művelésmódok kísérleti bevezetése, helyi anyagokra/hagyományokra alapozott építészeti megoldások, élőhely rehabilitáció vagy kialakítás, pufferzónák létrehozása, kisebb vízvisszatartást szolgáló projektek

 

 

Fontos szempont, hogy a LEADER program keretében olyan, kisléptékű fejlesztések részesülhetnek támogatásban, melyeket más operatív program nem támogat, illetve amelyek  LEADER-szerűek (innovatív, együttműködésen, partnerségen alapul, integrált, stb.).
Content Management Powered by CuteNews

Archív hírek