Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Pályázati felhívás

Folyamatosan lehet pályázni a Hagyományok–Ízek–Régiók (HÍR) védjegy használatára, mely a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségének növelését szolgálja. A HÍR védjegyet használók, így a HÍR védjegyet viselő termékek köre is évről-évre növekszik. 2009-ben 17 pályázó 47 terméke, 2010-ben pedig 16 pályázó 28 terméke kapott jogosultságot a védjegy használatára.

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) programot 1998-ban indította útjára a Vidékfejlesztési Minisztérium azzal a céllal, hogy összeállítsa Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét és megteremtése a gyűjtemény hasznosítási és bővítési lehetőségeit. A HÍR gyűjteményben 300 hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termék szakmai-történeti leírása található meg, régiónként és azon belül ágazati bontásban. A gyűjtemény kiváló alapokat teremtett, és továbbra is forrásul szolgál eredetvédelem szempontjából a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek uniós elismertetéséhez. A gyűjteményben szerepelnek azok a termékek is, amelyek uniós oltalmának elismerése az Európai Bizottság előtt folyamatban van.

A HÍR gyűjtemény aktualizálását és bővítését célzó program 2009-ben vette kezdetét, és ugyanebben az évben került kiírásra a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére szóló első pályázati felhívás is.

A HÍR védjegy használati jogának elnyerésére szóló pályázatokat szakmai bíráló bizottság bírálja el. Az eredményes pályázó jogosulttá válik a HÍR védjegynek az általa előállított terméken, annak csomagolásán, illetve a kapcsolódó reklámanyagokon való feltüntetésére, valamint az Agrármarketing Centrum keretében szervezett HÍR kiállításokon és rendezvényeken termékei bemutatására, illetve árusítására.

Pályázni olyan egyéni termelők vagy csoportok jogosultak, amelyek a HÍR gyűjtemény követelmény-rendszerének megfelelő hagyományos és tájjellegű terméket állítanak elő. Csoportoknak nevezzük ugyanazon mezőgazdasági termékkel vagy élelmiszerrel foglalkozó termelők vagy feldolgozók társulását, tekintet nélkül annak jogi formájára vagy összetételére. Így például pályázni közösségek, társadalmi szervezetek, szakmai érdekképviseletek, baráti körök is jogosultak. A HÍR védjegy használatára vonatkozóan a legfontosabb követelmények közé tartozik, hogy az adott mezőgazdasági vagy élelmiszeripari terméknek dokumentált történelmi múltja legyen (legalább kétgenerációs, vagyis 50 éves ismertség), hagyományos módon állítsák elő, illetve kötődjön az adott tájegységhez (település, térség, megye stb.).

Szempont továbbá, hogy előállításának legalább egy eleme helyi, speciális tudáson alapuljon, és legalább az előállítási hely körzetében ismerjék. Szükséges továbbá a termék tényleges előállítása és forgalmazása is.

A HÍR védjeggyel rendelkező termékek piaci lehetősége bővül, a forgalmazási feltételek javulnak. A védjegy kifejezi, hogy az azt viselő áru magas hozzáadott értékkel bír, kiváló minőségű, hagyományos, sok esetben kézműves termék. A HÍR védjegy által a termék értéke növekszik, ezen keresztül az azt előállítók tevékenysége is egyenlővé válik a minőség és kiválóság fogalmakkal, így aktívan hozzájárul a piaci siker eléréséhez.

A témával kapcsolatban bővebb információ az efef@vm.gov.hu email címen, illetve a (06 1) 795 3979 telefonszámon kérhető!

Az AMC honlapján közzétett pályázati felhívással kapcsolatban pedig bővebb felvilágosítást a (06-1) 450 8850 telefonszámon kaphatnak!

A HÍR védjegyre vonatkozó részletes tudnivalók megtalálhatók az Agrármarketing Centrum és a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság honlapján.

A 2011. évi HÍR védjegyre vonatkozó pályázati felhívás az előzőekben említett két szervezet honlapján található meg:

http://amc.hu/content/palyazati-felhivas-hagyomanyok-izek-regiok-hir-vedjegy-hasznalati-joganak-elnyeresere

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/?_preview=40b50454-b511-b4a9-c360-00002028a2c4

Content Management Powered by CuteNews

Archív hírek