Idén is útjára indul a tanyaprogram

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint a tanyasi gazdák idén is pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a tanyaprogram keretében. Idén 4 célterületen hirdetik meg a pályázatot és mintegy 825 millió forint áll az érintettek rendelkezésére, ám sok a korlátozó tényező.

A Tanyafejlesztési Program a hazai vidékstratégia egyik fő alkotó eleme. Segítségével megújulhatnak, korszerűsödhetnek a tanyák, valamint az ott élők gazdasági helyzete is javulhat.

A tanyaprogram keretében 4 célterület esetében lehet pályázni a támogatásra. Vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a gazdák a tanyák, illetve a tanyás térség megőrzését és fejlesztését célzó beruházásokra (1. célterület), a tanyás térségek fejlesztése érdekében tanyagazdaságok indításához (2. célterület), a tanyák lakóépületeinek felújításához (3. célterület), valamint az országos zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését támogató mintaprogramhoz (4.célterület) is.

Az első célterület esetében önkormányzatok, gazdasági társaságok, civil szervezetek és tanyai piacszövetkezetek jogosultak a támogatásra.

A második célterületen magánszemély, őstermelő vagy egyéni vállalkozó szállhat ringbe a támogatásért. Fontos azonban, hogy 2016. január 1. előtti időponttól kezdve életvitelszerűen saját, vagy valamely családtagja tulajdonában lévő tanyán éljen.

A harmadik célterületen az a magánszemély jogosult a pályázat beadására, aki 2016. január 1. előtti időponttól kezdve életvitelszerűen saját, vagy valamely családtagja tulajdonában lévő tanyán él.

A második és harmadik célterület esetében is fontos, hogy a fejlesztés tárgyát képező ingatlan tulajdoni lapján nem lehet végrehajtási jog bejegyzés.

A negyedik célterülethez tartozó pályázatot kizárólag önkormányzatok nyújthatják be.

A támogatásért idén szeptember 1-től szeptember 30-ig lehet folyamodni. Összesen 825 millió forint áll a gazdák rendelkezésére és mintegy 207 településen lehet majd igénybe venni a juttatásokat. Települési és térségi fejlesztések esetén a beruházás költségének 90, tanyagazdaságok fejlesztésénél a költségek 75 százaléka támogatható. Előleg is igényelhető, ami a megítélt támogatás mértékének 25 százaléka lehet maximálisan.

A pályázaton a tanyás térségben élők vehetnek részt, ezek a következők: Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes járása, valamint Pest megye Ceglédi, Dabasi, Gyáli, Monori, Nagykátai, Nagykőrösi, Szigetszentmiklósi és Vecsési járása.

Content Management Powered by CuteNews

Archív hírek